Jdi na obsah Jdi na menu
 


Relaxační koupel

11. 7. 2010

Koupel je jedna z mála lidských činností, která prodělala velké změny. Byla velebena v antice a popírána ve středověku, v současnosti dává spousta z nás přednost sprše. Umění koupele se tak začíná z našich domácností opět vytrácet. Přitom její relaxační a léčivé účinky jsou velmi těžko nahraditelné. Mezi stále nepřekonané přísady do takové koupele patří bylinky. Aromatická bylinná lázeň může pomoci ke stimulaci oběhu či uvolnění a zklidnění svalů.

Připravit si bylinnou koupel není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud si vonné listy a květy nasypete přímo do vody, zůstanou vám kousíčky rostlin na celém těle. Při příliš horké vodě se budete potit a pokožka nebude absorbovat žádnou z terapeutických látek.

Jak se koupat

Existuje několik způsobů, jak si vytvořit bylinnou lázeň. Nejjednodušší je zavěsit dva nebo tři pytlíčky bylinného čaje na kohoutek nebo vyrobit pytlík se stahovací šňůrou, do kterého vkládáte bylinky podle libosti. Takové pytlíčky je třeba udržovat a po každé koupeli je vyprat a usušit. Další alternativou je koupelový nálev. Ten uděláte tak, že suché byliny nebo větší množství čerstvých rostlinek vylouhujete ve vroucí vodě.

Na trhu najdete nepřeberné množství přípravků určených pro relaxační koupele, ale bylinky ve svém přírodním stavu působí stále nejefektivněji. Už dávno není jejich užívání doporučováno jen babkami kořenářkami. Mnoho kvalifikovaných lékařů si našlo k bylinkám také cestu a doporučuje je k léčení některých onemocnění.

Z čeho vybírat? 

Vyznat se ve schopnostech jednotlivých bylinek není lehké, proto je dobré zabrousit do odborné literatury. Zde kromě návodů najdete, že například pro uvolnění je nejlepší heřmánek, chmel, jasmín nebo lipové květy. Pro povzbuzení jsou u nás nejsnáze k dostání bazalka, borovice, levandule, máta či šalvěj. Léčivé účinky má oblíbená bylinka našich babiček měsíček.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář